Spoštovani! Obveščamo vas, da smo na kolektivnem dopustu in bomo ponovno z vami 18.8.2020. 

Hitro in varno nakupovanje

Nakup brez registracije

Dostava

samo 3,90 EUR z ddv
Nad 500 EUR brezplačna

MNENJA KUPCEV:

Kontakt
Kontaktirajte nas in z veseljem
vam svetujemo pri nakupu!
Stacionarni:
+386 (0)599 50 700

Za vas smo na voljo v času:
Pon. - Čet. : 9.00 do 17:00 in pet. : 9.00 do 15.00
(preko spleta 24ur)

Prenosni računalniki

Ne veste, kateri prenosnik izbrati? Brez skrbi, nikakor niste edini! Pravzaprav je nakup prenosnega računalnika stresen tako za tehnološke zanesenjake kot tudi za računalniške laike. Prvi bodo v morju ponudb tuhtali, kateri proizvajalec ponuja največ za določeno ceno, drugi pa niti ne vedno, kaj točno potrebujejo … 

Pricaraj.si je tu, da pomaga obojim! Geekom bodo po godu gaming prenosniki z odličnim razmerjem med ceno in kakovostjo, vsem, ki vam specifikacije povzročajo sive lase, pa bomo pred sprehodom skozi našo bogato ponudbo pomagali s preprostimi nasveti. Pa začnimo! 

Kako dober prenosnik potrebujem? 

Pri izbiri igračk, kakršne so tudi prenosni računalniki, se izjemno radi prenaglimo in se odločimo za zmogljivejše naprave, kot jih dejansko potrebujemo. Preden se podamo na lov za pravšnjo izbiro, je zato smiselno razmisliti, kako zmogljiv prenosnik sploh potrebujemo za svoje delo. Na ta način si ne le olajšamo izbiro, temveč lahko tudi prihranimo. 

Uporabnike v grobem delimo na tri glavne skupine – osnovne oz. manj zahtevne, naprednejše ali zahtevne. 

 • Osnovni uporabniki so tisti, ki prenosnik večinoma uporabljajo zgolj doma, na njem pa pretežno brskajo po spletu, pošiljajo elektronsko pošto ali občasno spišejo kako krajše besedilo. Zanje zadostujejo vstopni prenosni računalniki. 

 • Naprednejši uporabniki prenosnik uporabljajo tudi pri delu, zato se bolj redno poslužujejo programov, kot so Word, Excel ali PowerPoint. Prenosni računalnik uporabljajo tudi za muldimedijo, denimo za ogled filmov, poslušanje glasbe ali občasno urejanje slik, kdaj pa si privoščijo tudi kakšno igrico. 

 • Zahtevni uporabniki so tisti, ki od prenosnega računalnika pričakujejo vrhunsko zmogljivost. Na njem namreč urejajo slike, video vsebine ali druge dokumente, ga potrebujejo tudi na poti (zato potrebujejo močno baterijo), običajno pa istočasno uporabljajo več naprednejših programov.  V to skupino spadajo tudi tisti, ki prenosnik uporabljajo za igrice. 

V vesolju najrazličnejših prenosnikov boste najlažje zožili izbor, če se boste iskreno povprašali, kaj vse boste s pomočjo nove naprave počeli in se uvrstili v eno izmed zgornjih skupin. Slednjim namreč v grobem ustrezajo tudi glavni cenovni razredi - vstopni, srednji in višji cenovni razred. 

Če boste prenosni računalnik uporabljali občasno in le za domače potrebe, svoje izbire nikar ne iščite med modeli višjega cenovnega razreda, če pa boste svoj novi prenosnik uporabljali tudi poklicno, se splača vanj vložiti kak evro več. 

Dobro je, če si pred nakupom prenosnika zastavite zgornjo mejo od. določite največji znesek, ki ste ga pripravljeni odšteti za napravo, saj boste tako lažje sklepali kompromise in določali, kaj nujno potrebujete in česa ne. Poglejmo si torej, kako na podlagi lastnosti izbrati prenosnik po vaši meri. 

Veste, kakšni prenosniki vse obstajajo na trgu?

Danes na trgu obstajajo najrazličnejši prenosni računalniki, izdelani posebej za potrebe različnih skupin uporabnikov. Poglejmo si nekatere od najpogostejših, ki jih najdete tudi v naši ponudbi: 

 • Osebni prenosniki so računalniki, namenjeni predvsem osebni, torej domači rabi, denimo urejanju besedil, multimediji in brskanju po spletu. 

 • Poslovni prenosniki so, kot pove ime, namenjeni predvsem poslovni rabi, zaradi česar so običajno zmogljivejši, imajo vzdržljive baterije, pogosto pa ponujajo tudi dodatne varnostne funkcije in so elegantno oblikovani. 

 • Gaming prenosniki so namenjeni ljubiteljem najsodobnejših iger, zato imajo vgrajene najzmogljivejše komponente, ki omogočajo igričarske užitke na najvišji ravni. 

 • Ultrabook prenosniki so odlična izbira za tiste, ki so veliko na poti in potrebujejo zmogljiv računalnik z vzdržljivo baterijo. So namreč manjših dimenzij, a imajo večinoma vgrajene zelo dobre komponente. 

 • Hibridni prenosniki predstavljajo zmes med tabličnim in prenosnim računalnikom. Imajo namreč zaslon na dotik, tako da jih lahko uporabljate tudi brez tipkovnice in miške. Ko tipkovnico potrebujete, pa takšno napravo brez težav uporabljate kot klasičen prenosnik. 

Izberite prenosni računalnik prave velikosti 

Prenosniki so na voljo v različnih velikostih, ki jih narekuje diagonala zaslona, merjena v palcih (1 palec predstavlja približno 2,5 cm). Poglejmo, kako izbrati pravo velikost.

 • Prenosni računalniki z diagonalo zaslona okrog 13″ so namenjeni popotnikom in tistim, ki prenosnik pogosto prenašajo. Tehtajo okrog 1 kilogram, zato jih je preprosto premikati in uporabljati kjer koli. 

 • Prenosni računalniki z diagonalo zaslona med 14″ do 15″ so klasična rešitev, primerna za vse, ki prenosnik uporabljajo zgolj doma in v pisarni, redko pa z njim potujejo ali ga prenašajo naokrog. Tehta med 2 in 3 kilograme, tako da je še vedno prenosljiv in praktičen, večji zaslon pa omogoča lažje delo ter boljšo multimedijsko izkušnjo. 

 • Prenosni računalniki z diagonalo, daljšo od 16″, so namenjeni gamerjem in profesionalcem, ki pri delu potrebujejo velik zaslon visoke ločljivosti. 

Kaj pa ločljivost zaslona

Ločljivost se navezuje na delovno površino zaslona, merimo pa jo v pikslih oz. zaslonskih pikah. Sodobni prenosniki so večinoma opremljeni z zasloni, katerih razmerje stranic je 16:9. Poglejmo si nekaj najpogostejših ločljivosti. 

 • Ločljivost 1366 x 768 ali HD  je še vedno najbolj razširjeno razmerje, ki ga najdete na veliko napravah srednjega razreda. 

 • Ločljivost 1600 x 900 ali HD+ je namenjena malce dražjim napravam, saj prenosnik s takšnim zaslonom omogoča lažje spremljanje multimedijskih vsebin ali urejanje slik.

 • Ločljivost 1920 x 1080 ali Full HD predstavlja najboljše razmerje med kakovostjo slike in porabo energije.

 • Ločljivost 3200 x 1800 ali QHD je namenjena dražjim prenosnikom, ki so popolna izbira za vse, ki na svojih napravah urejajo filme ali videovsebine. 

Izberite pravi procesor za svoj prenosnik 

Procesor predstavlja srce prenosnega računalnika, saj poganja programe. Zmogljivejši, kot je procesor, bolje bo vaš prenosnik deloval. A zmogljivost ima tudi svojo ceno, moč pa se pozna na porabi energije. Poglejmo si torej, kakšna je optimalna izbira glede na cenovni razred. 

 • Procesor Intel Celeron ali AMD serije E imajo predvsem prenosniki vstopnega razreda, saj gre v obeh primerih za ugoden model, primeren za nezahtevne uporabnike. Podobno zmogljiv je tudi procesor Intel Atom, a porabi nekoliko manj energije. 

 • Procesor Intel Core i3 je iz generacije v generacijo zmogljivejši, a je še vedno primarno namenjen manj zahtevnim uporabnikom. Po zmogljivosti mu je zelo podoben model AMD serije A. 

 • Procesorji Intel Core i5 predstavljajo srednji razred procesorjev, zato so z njimi opremljeni prenosni računalniki srednjega razreda. So izjemno popularni in zagotavljajo odlično razmerje med celo in zmogljivostjo. 

 • Procesor Intel Core i7 predstavlja vrh ponudbe, saj gre za zmogljiv procesor, zato je vgrajen v najboljše prenosnike. 

Prenosni računalnik potrebuje tudi zadosten delovni pomnilnik 

RAM ali delovni pomnilnik je namenjen začasnemu shranjevanju podatkov. Poenostavljeno bi lahko rekli, da je količina tega pomnilnika odgovorna za to, koliko stvari naenkrat lahko vaš prenosnik opravi, preden se upočasni in vam onemogoči tekoče delo. RAM se meri v kapaciteti ter v taktu - torej koliko podatkov se lahko shrani in kako hitro se lahko obdelajo. 

 • Prenosniki z 2 GB delovnega pomnilnika so namenjeni zgolj osnovnim opravilom in so primerni le za naprave najnižjega razreda. Vseeno priporočamo, da si za osnovno rabo omislite prenosni računalnik z vsaj 4 GB RAM-a. 

 • Prenosni računalnik s 6 ali 8 GB delovnega pomnilnika predstavlja zlato sredino in omogoča tekočo uporabo večih nezahtevnih programov naenkrat - denimo brskanje po spletu, poslušanje glasbe in urejanje besedil. 

 • Prenosniki s 16 GB delovnega pomnilnika so dražji, a omogočajo tekoče delo z naprednejšimi programi, ki zahtevajo več delovnega spomina. 

Koliko prostora potrebuje prenosnik? 

Disk predstavlja prostor za shranjevanje vaših datotek v prenosnik. Ločimo med trdimi diski, ki imajo več prostora, a delujejo počasneje in so glasnejši, ter SSD diski. Slednji so nekoliko hitrejši, pa tudi tišji, a na drugi strani dražji in manjše kapacitete. Trdi disk je primeren za shranjevanje velike količine podatkov na prenosni računalnik, če pa bolj kot na shrambo podatkov stavite na hitrost, je SSD disk boljša izbira. 


Brezplačna dostava za artikle nad 500 €

Zadetki: 1 do 24 od skupaj 1670

 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7
 8. 8
 9. 9
 10. 10

Zadetki: 1 do 24 od skupaj 1670

 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7
 8. 8
 9. 9
 10. 10