Za telefonska naročila in dodatne informacije smo vam z veseljem na voljo med 9:00 in 16:00 uro na 070 233 244 

Hitro in varno nakupovanje

Nakup brez registracije

Dostava

samo 3,90 EUR z ddv
Nad 500 EUR brezplačna

MNENJA KUPCEV:

Kontakt
Kontaktirajte nas in z veseljem
vam svetujemo pri nakupu!
Stacionarni:
+386 (0)599 50 700

Za vas smo na voljo v času:
Pon. - Čet. : 9.00 do 17:00 in pet. : 9.00 do 15.00
(preko spleta 24ur)

Snežne freze

Ko v hladnem zimskem jutru z lopato v roki stojite pred popolnoma zasneženim dvoriščem ali dovozom, se vam v misli zagotovo prikrade podoba snežne freze. Kako super bi bilo, če bi se lahko na hiter in preprost način znebili vsega tega snega … Če se najdete v tem opisu, je skrajni čas, da se prenehate mučiti in postavite lopato v kot! V naši ponudbi se bo zagotovo našla snežna freza, ki bo tudi vam olajšala življenje in prihranila čas.  

 

Kako sploh izbrati pravo snežno frezo?

Če se s frezami srečujete prvič, vas utegne vse pestrejša ponudba precej zmesti. Naprave se med seboj denimo razlikujejo po načinu delovanja, moči, dimenzijah, dodatnih funkcijah, pa tudi po tehnični dovršenosti. Bolj izpopolnjeni modeli priznanih proizvajalcev lahko denimo kljub šibkejšim motorjem navdušijo z odličnim delovanjem. Nekoliko večji vložek navadno pomeni tudi večje udobje pri upravljanju, ki se odraža v lažjem zagonu, ogrevanih ročajih ter boljšem oprijemu zaradi uporabe gosenic.

 

Poznamo različne tipe snežnih frez

Najprej si oglejmo, kako snežne freze sploh delimo med seboj. Poznamo namreč tako bencinske in električne modele, bencinske pa delimo še na enostopenjske in električne.

  • Električne freze odlikujejo tiho delovanje, lahko upravljanje in preprosto vzdrževanje. Namenjene so predvsem odmetavanju svežega snega na manjših ter dobro utrjenih površinah, medtem ko so za težji sneg boljša izbira zmogljivejši bencinski modeli. Enostopenjske bencinske freze so cenovno ugodnejše od dvostopenjskih, saj so enostavnejše in manj učinkovite od slednjih. Sneg namreč s pomočjo polžastega rotorja istočasno zajemajo in izmetavajo, zato so najprimernejše za čiščenje urejenih površin (asfalt ali tlakovci) manjših dimenzij, denimo manjših dvorišč, dovozov itd. Najbolje se odrežejo pri odmetavanju lažjega suhega snega, težji moker sneg pa jih lahko hitro zamaši. Opremljene so s klasičnimi kolesi, premika pa jih uporabnik sam.
  • Predvsem v zadnjih letih pa so vse popularnejše dvostopenjske snežne freze, saj so močnejše od enostopenjskih in zato uporabnejše za odstranjevanje večjih količin težjega, kompaktnejšega snega. Delujejo namreč v dveh fazah. Najprej spiralni polž zareže skozi sneg, da ga razrahlja, nato pa ga pošlje do ventilatorja, ki skrbi za izmetavanje. Rezilo za zajemanje snega ter izmetni ventilator se pri tem vrtita v nasprotnih smereh. Sneg se sicer zajema nekoliko počasneje ter v manjših količinah, je pa izmetavanje pospešeno, da ne pride do mašenja. Dvostopenjske freze so tako nared za najzahtevnejše naloge, hkrati pa se za razliko od enostopenjskih suvereno odrežejo tudi na makadamu ali nagnjenih površinah. Omogočajo namreč tudi pogon, tako da njihovo upravljanje ne zahteva toliko fizične moči.
 

Moč snežne freze

Pri izbiri moči snežne freze ključno vlogo igra površina, s katere je treba odstranjevati novozapadli sneg. Večji dovozi ali celo parkirišča seveda upravičijo uporabo večje in močnejše freze, za majhno dvorišče pa bo že preprostejša freza popolnoma dovolj. Za uporabo v povprečnem gospodinjstvu strokovnjaki svetujejo moč nekje med 4 in 12 kW.

Prav tako bodite pozorni na tip površine. Šibkejše električne snežne freze običajno zadostujejo za delo na manjših pločnikih ali urejenih dovozih, medtem ko so denimo za uporabo na makadamskih površinah primernejše dvostopenjske bencinske.

Nikakor ne pozabite tudi na količino snega, ki zapade v kraju vašega bivališča. Četudi je vaše dvorišče morda relativno majhno, boste z večjimi nanosi težkega, zbitega snega veliko lažje opravili s pomočjo močnejše freze.

Prav zato je pri odločitvi treba upoštevati tudi razpoložljiv čas. Če novozapadli sneg lahko frezate sproti, ko še ni zvožen, zbit ali zmočen, je električna ali enostopenjska bencinska freza dovolj, v nasprotnem primeru pa je bolje izbrati dvostopenjsko, ki težak sneg najprej “zreže”, šele nato pa sledi izmet.

 

Dimenzije snežne freze

Z naraščanjem dimenzij freze seveda rastejo tudi prostornina in moč motorja ter velikost vrtljivega polža za zajem snega. Za manjše površine z lažjim snegom, ki ga sproti odstranjujete, je dovolj tudi manjša freza z enostopenjskim delovanjem in kolesi. Domači uporabi najbolje ustrezajo modeli širine med 50 in 80 centimetri, pri končni odločitvi pa vlogo igra tudi oblika dvorišča ali dovoza. Ožje predele, ki zahtevajo več manevriranja, boste morda lažje očistili celo s še manjšim modelom. Večje freze namreč praviloma res zagotavljajo večjo učinkovitost, a so tudi okornejše.  

Na področju dimenzij je smiselno opozoriti tudi na izmet snega. Izmetna cev slednjega po zajemu lahko pošlje od pol metra pa vse do 15 metrov stran od površine frezanja. Predvsem uporabniki manjših dvorišč morajo dobro razmisliti, kam bodo odmetavali sneg, ter se prepričati, da ima njihov izbrani model nastavljiva tako dolžino kot tudi kot samega izmeta.

 

Kolesa ali gosenice?

Cenejše snežne freze se večinoma premikajo s pomočjo koles, dražje in zmogljivejše pa imajo nameščene gosenice. Izbira med tema opcijama je, podobno kot v zgornjih primerih, odvisna predvsem od tipa in naklona površine. Za ravna urejena dvorišča so kolesa dovolj, za neurejene ali nagnjene površine pa je potreben boljši oprijem gosenic.

Snežne freze z gosenicami so posebej primerne za delo na pesku ali makadamskih dovozih, saj omogočajo prilagoditev višine frezanja, s tem pa regulacijo težišča naprave. Na ta način preprečimo, da bi se freza pri delu na neutrjenih površinah ugrezala in onemogočala čiščenje.

 

Kaj pa dodatna oprema?

Da, tudi pri izbiri snežne freze pomembno vlogo odigrajo dodatki, ki olajšajo upravljanje. Eden prvih, o katerem je vredno razmisliti, je žaromet. Freze z žarometom namreč omogočajo delo tudi v temnejših delih dneva, hkrati pa pripomorejo k večji varnosti pri delu, saj lahko osvetljujejo ovire pred napravo, s tem pa pred poškodbami zavarujejo tako vas same kot tudi napravo.

Prav tako utegne biti izbira električnega zaganjalnika zelo dobra naložba. Ročno zaganjanje na poteg je namreč primerno za manjše in šibkejše modele, denimo tiste z do 7 kW moči. Pri uporabi večje snežne freze pa bo predvsem starejšim ali fizično šibkejšim uporabnikom vklop s pritiskom na gumb prišel še kako prav. Pri takšnih frezah na začetku dela namreč napravo s pomočjo njenega podaljška priključite v električno vtičnico, z gumbom zaženete motor, nato pa kabel izklopite in pričnete z izmetavanjem.

Sodobnejše snežne freze so na voljo tudi z ogrevanimi ročicami za upravljanje, kar je posebej v tistih najnižjih temperaturah znatna prednost.

 

Kako pa sploh pravilno frezamo?

Pred prvo uporabo svoje nove snežne freze si pozorno preberite uporabniški priročnik in navodila v njem dosledno upoštevate. V primeru negotovosti se je prav tako najbolje obrniti na pooblaščenega zastopnika ali serviserja, ki vam bo najlažje svetoval, kako frezo pravilno pripraviti na delo, čistiti, mazati itd.

Prav tako je za učinkovito izmetavanje snega ključnega pomena pravilna uporaba. Moč delovanja je tako obvezno treba prilagajati glede na razmere. Pri večjih količinah snega se priporoča nižja hitrost premikanja ter s tem tudi zajemanja, da količina snega za izmet ni prevelika.

Tudi pri večjih in močnejših frezah se izmetni jašek namreč ob neustrezni uporabi lahko zamaši. Na področju Slovenije je namreč tipičen precej moker, težak sneg, ki ga je priporočljivo zajemati pri nižji hitrosti. V nasprotnem primeru nemalokrat pride do težav in slabe volje, uporabniki pa mislijo, da njihova naprava ne deluje dobro.

 

Še nekaj o varni uporabi

Upravljanje snežne freze je po zaslugi sodobne tehnologije res vse preprostejše, a kljub temu se velja zavedati, da gre za stroj, ki ob neprevidnem ravnanju lahko povzroči tudi poškodbe. Navadno se frezo upravlja z obema rokama, kar je še posebej pomembno pri motorno gnanih frezah. Pri slednjih je za delovanje potrebno držati obe krmilni ročici, saj z eno frezo premikamo, z drugo pa premikamo polža.

Pri frezanju najprej poskrbite za lastno varnost, kar storite s primerno obleko in obutvijo. Strokovnjaki toplo priporočajo tudi zaščitna očala, v primeru glasnejših motorjev pa tudi čepke za ušesa.

Prav tako je bistveno, da pred uporabo freze s površine odstranite vse ovire ter jo temeljito preverite, obenem pa primerno nastavite kot izmeta snega. Prepričajte se tudi, da v bližini naprave ni drugih ljudi ali živali. V napravo lahko namreč zaide tudi kamen ali kak drug trši tujek, ki ob izmetu lahko zadane mimoidoče in povzroči hujše poškodbe.

Če vam med delom zmanjka goriva, napravo izključite, počakajte, da se motor ohladi, in šele nato napolnite rezervoar.

 

Odlična ponudba, čarobne cene

Da bodo pobeljeni griči in v vas zbudili tisti čaroben občutek zimske radosti, ne pa nejevolje ob pogledu na količino snega, smo poskrbeli s ponudbo odličnih frez priznanih proizvajalcev. Prav za vsak cenovni razred se najde vrhunska izbira.

Snežne freze MTD so produkt ameriške znamke Motor Tool and Die Company, ki je največji proizvajalec vrtnih orodij na svetu. Podjetje s skoraj 100-letno tradicijo odlikuje odlično razmerje med ceno in kakovostjo, po zaslugi globalne mreže zastopnikov pa je zagotovljena tudi odlična servisna pokritost.

Za navdušence nad elektriko pa so tu izdelki znamke Greenworks, ki je specializirana za baterijske pripomočke. Podjetje spada med pionirje na področju napredne in okolju prijazne vrtne mehanizacije.

Tu so še freze nemškega proizvajalca AL-KO. Podjetje se je iz družinsko vodenega obrata preobrazilo v vodilnega ponudnika vrtnih pripomočkov na mednarodnem trgu, ki si je ime ustvaril s številnimi inovacijami in pregovorno germansko zanesljivostjo.

Brezplačna dostava za artikle nad 500 €

    • Za ta izbor ne obstaja artiklov.